Przemysłowe miesiarki do ciasta

0
38

Miesiarki to popularne urządzenia, które są wykorzystywane w przemyśle gastronomicznym do mieszania ciast. Jak łatwo się domyślić miesiarki są niezbędnym elementem wyposażenia piekarni, cukierni, pizzerii oraz innych punktów z wypiekami. Jeśli stoisz właśnie przed koniecznością wyboru miesiarki do ciasta, to powinieneś przeczytać przygotowany przez nas artykuł. Omówimy w nim przede wszystkim:

  • Miesiarki spiralne
  • Miesiarki kątowe
  • Miesiarki z wymiennymi narzędziami

Krótka charakterystyka każdego rodzaju pozwoli Ci na dokonanie wyboru urządzenia, które spełni Twoje oczekiwania w 100%.

Miesiarki spiralne

Miesiarki spiralne sprawdzają się przede wszystkim w małych i średnich lokalach gastronomicznych. Cechą charakterystyczną tych urządzeń jest płynna regulacja szybkości miesienia. To pozwala na sprawne przygotowanie zarówno ciasta pszennego, jak i żytniego oraz mieszanego. Miesiarki spiralne są wyposażone w 3 tryby pracy – tryb mieszania, ugniatania i ucierania. Urządzenia mogą występować w kilku wersjach różniących się pojemnością. Dzięki temu możesz wybierać pomiędzy miesiarkami o pojemności 45-80 litrów a urządzeniami o pojemności 120-250 litrów. Miesiarki spiralne mogą być wyposażone w dzieżę stałą lub wyjezdną.

Miesiarki z dzieżą stałą pozwalają na indywidualny dobór prędkości przygotowania ciasta. Ich główną zaletą jest równomierny proces wyrabiania ciasta. Warto zwrócić uwagę na rozwiązania konstrukcyjne, które sprawiają, że miesiarki spiralne umożliwiają optymalne napowietrzenie i spulchnienie masy. Dużym atutem tego typu miesiarki jest cicha i wydajna praca nawet podczas długotrwałego działania. Podobne parametry pracy wykazują miesiarki z dzieżą wyjezdną. Różnią się one głównie większą pojemnością od miesiarek z dzieżą stałą. Pojemność standardowych modeli waha się między 175 a 500 litrów. Jak sama nazwa wskazuje miesiarki z wyjezdną dzieżą pozwalają na wysunięcie misy z wyrobionym ciastem, co ułatwia jego przełożenie do formy

Miesiarki kątowe

Miesiarki kątowe sprawdzą się przede wszystkim w przypadku bardzo wymagających rodzajów ciasta. Mieszadło urządzenia jest ustawione pod ściśle określonym kątem. Dzięki temu wyrabianie ciężkich mas jest bardzo łatwe, a dodatkowo urządzenie gwarantuje optymalne spulchnienie i napowietrzenie ciasta.

Miesiarki kątowe cechują się cichą i wydajną pracą. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku niewielkich ilości ciasta. Urządzenie jest wyposażone w falownik, który umożliwia regulację obrotów mieszadła. To ułatwia dopasowanie prędkości miesiarki do konkretnego typu ciasta.

Miesiarki z wymiennymi narzędziami

Urządzenia z wymiennymi narzędziami stanowią połączenie ubijarki planetarnej z miesiarką spiralną. Dzięki opcji wymiany narzędzi możliwe jest miesienie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie każdego rodzaju ciasta. Co ciekawe miesiarki tego typu umożliwiają także rozcieranie masła i marmolady na idealnie gładką masę. Miesiarki z wymiennymi narzędziami to urządzenia dla najbardziej wymagających.

Jeśli chcesz poznać szczegółową specyfikację konkretnych urządzeń, to wejdź na stronę ibis.net.pl/sklep/miesiarki-do-ciasta. Znajdziesz tam wysokiej klasy miesiarki, które z pewnością podniosą efektywność pracy oraz jakość ciasta wyrabianego w Twoim zakładzie lub punkcie gastronomicznym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here